Heb je de eerste graad afgesloten met een A-attest? Heb je een ruime belangstelling? Schrikt een theoretische leerinhoud je niet af? Heb je voldoende werkkracht om regelmatig te studeren? Heb je nu al plannen om verder te studeren in het hoger onderwijs?Dan kunnen de studierichtingen Latijn, Wetenschappen en Economie je zeker aanspreken. In al deze studierichtingen steek je veel energie in moderne talen en wiskunde.Besef: je keuze voor een studierichting in de tweede graad ASO is nog niet definitief: je kan na de tweede graad weer kiezen voor een andere studierichting in de derde graad ASO of TSO (al zijn er natuurlijk wel enkele beperkingen: nijverheidstechnisch onderwijs is zo goed als uitgesloten) 

Latijn

Je volgde in de eerste graad Latijn: nu kan je deze studierichting verder zetten. Je verhoogt je algemene taalvaardigheid door nauwgezet en aandachtig met teksten om te gaan. De lectuur van klassieke auteurs brengt je in contact met een brede waaier van diepmenselijke thema's zoals geluk, liefde, dood, magie,... 

Wetenschappen

Hier krijgen de drie wetenschapsvakken (fysica, biologie en chemie) meer aandacht. Vanuit labopraktijk en veldwerk wordt de theorie van de wetenschappen vertaald naar de praktijk in het dagelijkse leven. Je kiest hier voor een zwaarder pakket wiskunde. Heel specifiek is het vak 'Actualiteit en communicatie': belangstelling voor de actualiteit leidt tot opzoekings- en verwerkingsopdrachten. Dat realiseer je met behulp van moderne informatie- en communicatietechnologie. 

Economie

Natuurlijk bepaalt het vak economie het karakter in deze richting. De eigenlijke boekhoudtechnieken komen er minder aan bod. De lessentabel maakt duidelijk dat de studierichting Economie in twee varianten wordt aangeboden:

  • je kiest voor een diepgaandere studie van moderne talen (Frans en Engels)
  • je kiest voor een diepgaandere studie van wiskunde