Heb je het soms moeilijker om te studeren, ben je liever actief en creatief bezig in een kleine groep en wil je een aanpak volgens jouw mogelijkheden, dan kun je kiezen voor de klas eerste leerjaar B. In een kleine klasgroep word je extra en persoonlijk begeleid en maak je kennis met talrijke basisvaardigheden. 

Naast de leerstofonderdelen op het niveau vierde/vijfde leerjaar, maken jongens en meisjes kennis met basisvaardigheden die in tal van beroepen nodig zijn: hout, metaal, voeding, koken, elektriciteit, informatietechnologie,...

In het Beroepsvoorbereidend leerjaar (BVL) kies je voor 1 beroepenveld van 14 uur nijverheid of 2 beroepenvelden van 8 uur verzorging-voeding en 7 uur kantoor en verkoop. 

In het beroepenveld Nijverheid maak je kennis met zowel mechanica, elektriciteit als hout en bouw.

In de beroepenvelden Verzorging-voeding, Kantoor en verkoop maak je kennis met computervaardigheden, administratie en verkoop, zorg voor voeding en zorg voor leef- en woonsituatie. Een definitieve keuze voor een bepaalde BSO -studierichting gebeurt pas bij het begin van de tweede graad. Je kunt in het derde jaar nog een studierichting kiezen die niet onmiddellijk aansluit bij je beroepenveld van het tweede jaar.